Elektriker vs gør-det-selv – her er vores erfaring

Det er mange ting man kan gøre selv, når det kommer til renovering af bolig, også når det kommer til el- arbejde. Vores erfaring er at nogle ting kan du selv stå for, mens andre ting bør blive overladt til en autoriseret elektriker. Ved noget el- arbejde er der simpelthen krav om en autoriseret elektriker. Læs med her, for at blive klogere på, præcis hvad du selv kan stå for, og hvad du skal overlade til eksperterne.  

Hvornår skal jeg bruge en professionel elektriker? 

Når det kommer til el-arbejde i ens bolig, så er det faktisk ret afgørende at det bliver lavet på en forsvarlig og tryg måde. Selv om det kan være fristende at spare nogle slanter på at gøre det selv, så er det simpelthen nogle ting, hvor du ikke må gøre arbejdet selv. Du skal derfor bruge en dygtig, faglært elektriker, med styr på sit fag. Sådan en finder du på Elektriker fra Vs-automatic.  

Når det kommer til større el- opgaver i din bolig, så skal du derfor lade en professionel stå for arbejdet, og betale dine håndværker regning med glæde, ved vidende om at du får en tryggere bolig. Du skal derfor se nærmer på hvad slags opgave det er, før du selv begynder at famle med elektronikken.  

Typiske opgaver hvor der skal en faglært elektriker til, er:  

  • Installering af nye elinstallationer.  
  • Udvidelse af de eksisterende elinstallationer. 
  • El- arbejde på en målertavle 
  • Et større gennemgående el-tjek. Dette er specielt vigtig i forbindelse med hussalg, da det skal være udført af en autoriseret elektriker.  

Risikoen ved ikke at udføre følgende opgaver med en autoriseret elektriker, som har styr på sit kram, er at det kan skabe brandfarlige løsninger.  

Hvad må jeg selv gøre af el-arbejde? 

I princippet, så er det en god ide at du overlader det meste af el- arbejdet til en faglært elektriker. Grunden er at det simpelthen kan være forbundet med en sikkerhedsrisiko at arbejde med strøm, og elektriske opgaver. Tommelfingerreglen er derfor at alle de store opgaverne, skal du bruge en uddannet elektriker til, sådan at du er sikker på at du ikke selv kommer til skade, eller får lavet nogle løsninger som kan være brandfarlige.  

Når det er sagt, så kan du godt pådrage dig nogle mindre opgaver. Det kan være at du kan prøve kræfter med at installere en opvaskemaskine, eller andre hvidevarer. Her skal du alligevel have en vis form for forståelse for elektronik. Mange leverandører af hvidevarer tilbyder også muligheden for at købe montering.  

Andet el- arbejde som du godt må give dig i kast med, er montering af lamper, herunder det at trække ledninger og at skifte en afbryder. Igen så er det vigtigt at du selvfølgelig kutter al strømforbindelse, inden du arbejder, og hele tiden er påpasselig med at lave et grundigt arbejde. Hvis du er i tvivl om du kan gøre et godt stykke el-arbejde, så skal du hyre en elektriker til opgaven.  Heller betale lidt ekstra, for at få arbejdet løst på en sikker, og god måde, end at ende med at lave dårlige løsninger.