5 grunde til at nye vinduer er vigtige for dit hjem

Dit hjem danner rammen om de mest centrale øjeblikke i dit liv, og derfor er det også vigtigt at prioritere indretningen i dit hjem. Hvis dit hjem er indrettet godt, vil du føle dig godt tilpas, når du opholder dig derhjemme.

Ofte handler indretningsråd primært om møbler og brugskunst, men dine vinduer er også en vittig del af din indretning. Faktisk er der hele fem gode grunde til, at dine vinduer er vigtige for dit hjem og komforten i dit hjem.

Nye vinduer har en række gode fordele
Nye vinduer har en række fordele, som du kan læse om i denne artikel

1. Bedre indeklima

Dine vinduer betyder rigtig meget i forhold til indeklimaet i dit hjem, og gamle vinduer kan i værste fald give alvorlige problemer som skimmelsvamp.

Gamle vinduer er ofte utætte, hvilket skaber kuldebroer. Det betyder, at der vil være en tendens til at der samles kondens ved vinduets utætheder, og det giver gode vækstbetingelser for skimmelsvamp. Det er vigtigt at få stoppet et angreb af skimmelsvamp i tide, da problemet ellers kan udvikle sig og blive alvorligt.

Hvis dine vinduer er utætte, vil du også selv kunne mærke det. Ofte vil du opleve træk og ubehag, hvis du sætter dig nær et vindue. I nogle tilfælde kan det endda betyde, at der er siddepladser i huset, som ganske enkelt ikke bliver brugt. Det er usundt at sidde i træk, da det øger risikoen for sygdom.

2. Skaber stemning

Det er de færreste ældre huse, som har deres originale vinduer. I mange af disse huse er der nemlig blevet isat moderne vinduer uden sprosser og lignende, hvilket ødelægger meget af husets sjæl og charme.

Når du udskifter vinduerne i din bolig, har du mulighed for at vælge vinduer, som passer bedre til husets stil. I en landejendom kan du for eksempel vælge bondehusvindue, mens dannebrogsvinduer er det oplagte valg til en muremestervilla.

Det kan måske være svært at vælge de helt rigtige vinduer til din bolig, men prøv at søge inspiration online. Der findes rigtig mange flotte eksempler på stemningsfulde vinduer.

3. Nemmere rengøring

Et hjem er ikke rart, hvis det er beskidt. Heldigvis er de fleste gode til at svinge støvsugeren regelmæssigt. Til gengæld er vinduesvask en pligt som ofte bliver svigtet, og det en skam. Rene vinduer har også betydning i forhold til at gøre et hus indbydende.

Rene vinduer ser naturligvis bedre ud, men derudover har de også stor betydning for lysindfaldet i dit hus. Beskidte vinduer kan lukke meget naturligt dagslys ude, og det er især problematisk i vinterhalvåret, hvor der er mindre lys og færre solskinstimer.

Hvis du udskifter dine vinduer, har du mulighed for at tilvælge vinduer med en drejefunktion. Her kan hele ruden simpelthen drejes, så du har mulighed for at vaske begge sider af ruden, mens du står indenfor. Det gør rengøringen nemmere og hurtigere.  

4. Mindre vedligehold

Ældre vinduer kræver meget vedligehold, og det kan nemt komme til at se slidte og grimme ud. Du kan forlænge vinduernes levetid betragteligt, hvis du er flittig til at male dem, men omvendt har de fleste også andre ting, som de hellere vil lave.

Dine gamle vinduer er næsten med garanti lavet af træ, da det plejede at være det mest udbredte vinduesmateriale. I dag er der dog kommet andre og mindre krævende materialer på markedet, og plastvinduer er én af de mest populære. Vinduer i plast er mindst lige så holdbare som trævinduer, og de kræver ingen vedligehold. Du skal højeste tørre dem af med en fugtig klud i ny og næ.

Hvis du gerne vil beholde den flotte træprofil på dine vinduer, er det også en mulighed. Et alternativ til plastvinduer er nemlig vinduer i træ og aluminium. Disse vinduer er stadig lavet i træ, men vinduets yderside er beklædt med en tynd liste af aluminium. Det beskytter mod vind og vejr, så du heller ikke behøver at male træværket.

5. Økonomisk gevinst

Det er kedeligt at snakke om økonomi i forhold til boligindretning, men vi kommer ikke uden om, at der også er en økonomisk gevinst ved at udskifte gamle vinduer.

Nye vinduer isolerer ganske enkelt bedre, og derfor vil det også kunne mærkes på dit varmeregnskab. Det er en klar bonus, og én af de vigtigste motivationsfaktorer i forhold til at udskifte gamle og slidte vinduer.

Der vil naturligvis gå nogle år, før varmebesparelserne har betalt for dine nye vinduer, men der er også en øjeblikkelig gevinst. Nye vinduer øger nemlig også værdien af din bolig, og det kan også gavne dig, selvom du ikke planlægger at sælge dit hus. Med nye vinduer stiger friværdien nemlig, hvilket du også kan nyde godt af, selvom husets ikke skal sælges.