Tre gode råd: Sådan får du et sove-venligt soveværelse

Soveværelse med seng

Søvn er utrolig vigtigt. Ikke blot fordi vi bruger omtrent en tredjedel af vores liv på det, men også fordi det har en enorm indvirkning på de resterende to tredjedele også. God søvn giver mere overskud, bedre spisevaner, bedre humør og bedre præstationer i hverdagen. Jagten på den gode søvn kan starte mange steder, men et oplagt sted at starte er med dit soveværelse, og hvordan du bedst muligt indretter det til god søvn. Hvad der her følger, er tre gode råd til dette.

Vær smart omkring din opbevaring

En af de vigtigste ting når du skal indrette dit soveværelse, er at skabe ro. Ro i rummet skaber også ro i hjernen, så det er vigtigt at skrue ned for farver og forsøge at eliminere rod så vidt muligt. En god måde at gøre dette på, er ved at overveje hvilke ting du eventuelt kan rykke ud af soveværelset. Behøver du for eksempel at have dit tøjskab der, eller er der et andet sted til den i boligen? Ideelt set burde du kun have nat- og undertøj samt andre essentielle ting opbevaret i dit soveværelse.

Dette kan selvfølgelig ikke altid lade sig gøre, så med de ting du bliver nødt til at opbevare på soveværelse, er det vigtigt at tænke smart. For eksempel bør du så vidt muligt holde din opbevaring lukket. Skabe med låger er klart at foretrække for åbne hylder, særligt hvis skabet går lidt i et med væggen bag. Alternativt kan du opbevare ting under sengen, eller som minimum sørge for, at alt du har på soveværelset, har en fast plads.

Sørg for god temperatur og godt indeklima

En anden faktor der har utrolig meget at sige når det kommer til søvnkvalitet, er temperatur og indeklima generelt. Det er vigtigt at du har gode udluftningsmuligheder på dit soveværelse både for den friske luft, men også til at holde temperaturen nede om sommeren. Du skal dog også passe på med for meget luft. Placer helst ikke sengen lige op ad vindue eller dør, da du hurtigt kan ligge i for meget gennemtræk.

Har du ikke mulighed for at ændre udluftningsmulighederne i dit soveværelse, og har du problemer med temperaturen, er der en række ting du stadig kan gøre. Et godt sted at starte er en god seng. En kvalitetsseng kan, alt efter hvad du vil have den til, ofte både holde bedre på varmen eller lede den bedre væk end billigere senge kan. Særligt kontinentalsenge, som ZensiZones kontinental classic-seng, er gode til dette. Her er det særligt topmadrassen du skal være opmærksom på, da materialet af denne kan gøre en stor forskel på temperaturen i sengen.

Styr på lyset

En sidste ting der er meget vigtigt i jagten på den gode søvn, er lys. Lys har en enorm indvirkning på vores såkaldte biologiske ur, og kan gøre en kæmpe forskel på om vores hjerne falder til ro inden vi skal sove. Belysning i din bolig påvirker med andre ord dit helbred. Kort sagt skal du derfor have en masse lys, særligt sollys, når du står op, og mere afdæmpet lys i tiden op til at du skal sove. Dette findes der heldigvis masser af gode løsninger på.Det er værd at overveje et østenvendt soveværelse, hvis det er muligt, da der her vil være godt morgenlys. Derudover er det vigtigt at du investerer i gode gardiner, så du kan have det helt mørkt når du skal sove, og både holde eventuelt sollys og særligt gadelys ude. Også det elektriske lys er vigtigt. Som udgangspunkt skal du helst have en god loftslampe der kan lyse hele soveværelset grundigt op, og så have mindre lamper, for eksempel læselamper, der giver et mindre, mere fokuseret lys når du skal sove.